Misteri yang baru terungkap Khazanah yang belum dikenali ramai tapi sudah
lama diamalkan di Kelantan Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri Cik Siti
Wan Kembang ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan
berkhasiat Jepun, Amerika, Australia , New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-
baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione sebagai bahan
antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh
(immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang
kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini
memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas sehingga dapat menghalang proses
penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis,
koroner jantung, diabetes,kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria
penyebab
diare,penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan
oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari
ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang
menderita penyakit diare kronis akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu
sebagai makanan sampingan ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi
golongan yang menderita penyakit diare kronis ini serta menyembuhkannya
dalam waktu singkat.Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang
memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di
antara neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang lemah. Pemakanan budu turut
bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab
utama gejala flatulensi dan kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.
2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu,
vitamin larut air (vitamin B Kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A,
D,E dan K). Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang
kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) ,asid
pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12(sianokobalamin) . Secara
saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh
bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana Vitamin
B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan
daging-daging lain. Ianya perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana
kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat),
sakit perut dan berat badan menurun.
Kadar Vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per
100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih
cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12
para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan
kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral
makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi,kalsium dan
magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram
budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon. Seperti halnya
vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan
yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal
bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau
lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga
menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser,penuaan dan kematian sel. Radikal bebas
didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang
terjadi di dalam tubuh.Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah
pembentukan radikal bebas tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon (unsur
antioksidan) iaitu daidzein,glisitein dan genistien. Pada budu,di samping 2
jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi
isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan
isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di University North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang
terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan
dan kanser payudara.
Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh
darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu
satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor
usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah
peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ), hipertensi,
obesiti,stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat
hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein,serta
makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang
yang dijalankan,mendapat i pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu
dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi,budu turut dikenali
sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu
mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada
30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Reserach. Berbanding
serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain,serat pada tempe lebih
mudah untuk dicernakan.
Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan
sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tghari dan malam
melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu umpama seteguk air multivitamin
yang menyumbang kepada pelbagai keperluan untuk tubuh badan.
oleh itu, jgn kutuk budu, makanlah budu beramai-ramai.
lama diamalkan di Kelantan Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri Cik Siti
Wan Kembang ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan
berkhasiat Jepun, Amerika, Australia , New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-
baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione sebagai bahan
antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh
(immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang
kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini
memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas sehingga dapat menghalang proses
penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis,
koroner jantung, diabetes,kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria
penyebab
diare,penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan
oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari
ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang
menderita penyakit diare kronis akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu
sebagai makanan sampingan ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi
golongan yang menderita penyakit diare kronis ini serta menyembuhkannya
dalam waktu singkat.Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang
memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di
antara neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang lemah. Pemakanan budu turut
bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab
utama gejala flatulensi dan kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.
2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu,
vitamin larut air (vitamin B Kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A,
D,E dan K). Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang
kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) ,asid
pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12(sianokobalamin) . Secara
saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh
bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana Vitamin
B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan
daging-daging lain. Ianya perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana
kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat),
sakit perut dan berat badan menurun.
Kadar Vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per
100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih
cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12
para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan
kekurangan vitamin B12 di dalam badan.
Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral
makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi,kalsium dan
magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram
budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon. Seperti halnya
vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan
yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal
bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau
lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga
menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser,penuaan dan kematian sel. Radikal bebas
didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang
terjadi di dalam tubuh.Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah
pembentukan radikal bebas tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon (unsur
antioksidan) iaitu daidzein,glisitein dan genistien. Pada budu,di samping 2
jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi
isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan
isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di University North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang
terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan
dan kanser payudara.
Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh
darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu
satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor
usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah
peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ), hipertensi,
obesiti,stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat
hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein,serta
makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang
yang dijalankan,mendapat i pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu
dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi,budu turut dikenali
sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu
mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada
30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Reserach. Berbanding
serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain,serat pada tempe lebih
mudah untuk dicernakan.
Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan
sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tghari dan malam
melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu umpama seteguk air multivitamin
yang menyumbang kepada pelbagai keperluan untuk tubuh badan.
oleh itu, jgn kutuk budu, makanlah budu beramai-ramai.
No comments:
Post a Comment